top of page
  • polzkovahisica

Tajno društvo PGC (ali kako smo spoznavali znamke avtomobilov)




Naši sprehodi so zadnje čase nekam čudno obarvani. Okrog nas dehti in brsti sveže prebujena narava, mi pa gledamo in občudujemo - avte.


Pa ne po moji krivdi. Avtomobili (pravzaprav znamke avtomobilov) me res nikoli in nikdar niso navduševali.


Do sedaj.


Ko pa sem zadnjič petnajst minut stala na parkirišču s štirimi avti in se sprehajala od enega do drugega (in nazaj, pa še parkrat tako) in razlagala, kako se kakemu avtu reče, sem si obljubila, da naredim tridelne karte o znamkah avtomobilov.


In sem jih res.


Na en deževen dan (podoben današnjemu) smo se ves dopoldan igrali s kartami in iskali pravilne pare in pravilna poimenovanja.


Pri tridelnih kartah mi je všeč predvsem to, ker nikoli niso same sebi namen.


Najprej odgovarjajo na otrokov interes (vsaj jaz jih tako izdelujem), potem pa še - zelo so uporabne v vsakdanjem življenju (ok no, dinozavrov res še nismo srečali).


Od tega deževnega dne naprej so naše vožnje precej bolj pestre in z veliko manj slabe volje, saj so otroci ves čas pozorni na nasproti vozeče avtomobile in skoraj tekmujejo, kdo bo prvi uganil znamko avtomobila.


In ker je danes spet en tak deževno dolgočasen dan, sem se odločila, da z vami delim naše tridelne kartice.

Prenesete si jih lahko tukaj:

znamke avtov
.pdf
Download PDF • 888KB


P. S. Za vse tiste, ki se morebiti prvič srečujete z izrazom tridelne karte, pa še to:


Ko govorim o tridelnih kartah, imam v mislih komplet kart, ki je sestavljen iz treh delov: slike, napisa in kontrolne karte (ki vsebuje tako sliko kot napis).

Karte so tako čudovit material ravno zato, ker jih lahko najprej uporabljamo samo kot slikovni material (brez napisov in kontrolnih kart) – širjenje besednega zaklada, ko otrok še ne zna brati.


Ko otrok pričenja z branjem, pa mu poleg slike ponudimo še napis. Po navadi so ti napisi pod slikami kratki in dajo otroku poseben zagon in veselje, ko uspe sam prebrati besedo. Poleg tega mu ponudimo kontrolne karte, kjer bo lahko preveril, ali je pravilno priredil napise k slikam.


Čisto na začetku lahko otrok najprej razporedi kontrolne karte in potem prireja slike in napise in se tako spoznava s črkami in besedami.

Tako lahko karte »rastejo in živijo« z otrokom kar nekaj let.




555 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page