top of page
  • polzkovahisica

Prvič v vrtec




Draga mama in oče!


Jutri gre vajin otrok prvič v vrtec. To je pomemben dogodek. Tako za otroka kot tudi za vaju. Prvič bosta - tako čisto za res – spustila svojega malčka v tuj svet, med tuje ljudi.

Ta dogodek je že sam po sebi presneto stresen, letos pa je še posebej težko narediti ta korak.


Ob vseh predpisih, socialni distanci in maskah je res težko se prepričati, da »saj bo šlo, vse bo OK«. Verjamem, da je letos še posebej težko zaupati.


Prvi korak, najpomembnejši, je da umirita sebe. Da otroku prikažeta vrtec v lepi luči.


Drugi korak je, da prilagodita svoje septembrske urnike. Odhod v vrtec je za otroka stresen. Čeprav se ga morda veseli in čeprav ga bo sprejel z odprtim srcem, še vedno od njega zahteva velik napor. Zato bo po prihodu iz vrtca zahteval vajino 100% pozornost. Najbrž bo več jokal, ves čas bo želel biti v naročju. Iskal bo varnost in potrditev, da sta še vedno tam, ko vaju potrebuje.


Zato se v prvih mesecih vrtca odsvetujejo večje spremembe v otrokovem življenju. Če dojite, mirno dojite še naprej. Otrok ve, da v vrtcu ni mame in da se tam pač ne more dojiti. Bo pa najbrž prilepljen na vas ves popoldan. To je povsem normalno.

Če je bil otrok pred odhodom v vrtec že suh, se lahko zgodi, da bo začel spet močiti hlače. Nič hudega. Tudi to je normalno. Če vidite, da je otrok v stiski zaradi tega, mu dajte pleničko nazaj. Brez skrbi, zaradi tega ne bo nehal lulati v kahlico, bo pa manj stresno zanj, saj ga ne bo skrbelo še zaradi mokrih oblačil.


Tretji korak – predstavite otroku dnevno rutino v vrtcu (Zjutraj bova šli v vrtec, potem se boste malo igrali, pa bo zajtrk, potem se boste spet igrali. Imeli boste malico, po malici pa boste najbrž šli na sprehod. Po sprehodu vas bo v vrtcu čakalo kosilo, po kosilu boste šli pa še malo počivati, potem pa že prideta ati in mami po tebe.):

Če hodite z otrokom peš v vrtec, se lahko o tem pogovarjate med potjo. Lahko pa pogovor o tem načnete popoldan na sprehodu, lahko pred spanjem. Ta pogovor seveda prilagodite družinski situaciji in situaciji v vrtcu.

Pomembno je, da otrok ve, kako bo potekal njegov dan, tako se bo počutil varnejšega.

In še ena pomembna stvar.

Ko boste uvajali otroka v vrtec, močno odsvetujem, da kar »pobegnete« iz igralnice, tako da vas otrok ne vidi. S tem ne delate usluge ne sebi in ne otroku.

Otroku povejte, da bo mami šla v trgovino (to rečete v času uvajanja, ko greste iz igralnice za krajši čas), pa pride takoj nazaj.


Otrok MORA vedeti, da pridete nazaj. To mora slišati od vas. Večkrat. Stokrat na dan je čisto v redu.


Mami pride. In preden mami gre, se vedno poslovi.

Seveda bo otrok prve dni najbrž rekel, da ne in bo nakremžil obrazek. V tem primeru še malo počakajte in poskusite čez par minut, ko se bo otrok zaigral.

Pomembno je, da otrok ve, da mami in ati prideta.


Četrti korak – če je le mogoče (če to omogočajo vrtčevska pravila), uvajajte počasi. Naj otrok v vaši bližini (vi v igralnici) spoznava novo okolje in nove otroke, vzgojiteljici.

Naj uvajanje traja vsaj en teden. (No, če vidite, da je otrok sprejel vrtec in je čisto domač in vas niti približno ne šmirgla, seveda lahko odidete že kak dan prej). A res, res močno odsvetujem, da pripeljete otroka v vrtec in ga že prvi dan tam pustite samega.


Peti korak – kupite veliko zalogo papirnatih robcev. Potrebovali jih boste. Vi, namreč. In ja, tudi to je normalno, da se mami (atiji so bolj pogumni) zjoče, ko zapušča vrtec.

Želim vam veliko poguma, moči in seveda iskrivega veselja pri korakanju v novo življenjsko obdobje.


In zapomnite si. VSE BO V REDU!

346 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page