top of page
  • polzkovahisica

Knjige za bralce začetnike (tudi tiste predšolske) - 2. del

Updated: Jun 30, 2022




Že nekaj časa nazaj sem sestavila in objavila seznam knjig za bralce začetnike - to pomeni bralce, ki so šele 'včeraj' prebrali svojo prvo besedo.

Seznam sem malo prevetrila in precej dopolnila. Vsekakor upam, da vam bo koristil.


SLIKANICA Z MALO BESEDILA


Lov na medveda (knjiga ima sicer kar nekaj besedila, a je iz vidika bralca začetnika odlična, saj se besede in stavki ponavljajo, kar bralcu, ki je šele na začetku svoje poti, močno olajša branje. Poleg tega se besedila hitro naučijo in so ob naslednji strani z enakim besedilom strašno ponosni, ko »znajo prebrati« skoraj celo stran.)


Kje je Piki? (ta slikanica prav gotovo spada med tiste, ki vsebinsko res ne ustreza starosti bralcev začetnikov, a je idealna za same začetke branja. Malo besedila, preprosti stavki, preproste besede.)


Zgodbe iz želodjega gozda (tudi v tej slikanici je malo besedila, besedišče je otroku znano, besede in stavki so preprosti).


Medo Jaka v vrtcu/ gre na kahlico/ je bolan/ na kmetiji/ doma ... Te knjige nas spremljajo že precej let. Začelo se je tam okoli enega leta starosti najstarejše, ko smo v slikanici samo iskali račko (na vsaki strani je ena račka, ki v celotni zgodbi nima ravno nekega vidnega mesta, a je bila takrat pač najbolj pomembna) in ko sem že mislila, da jih bom lahko pospravila, sem ugotovila, da so spet aktualne, saj imajo ravno prav malo besedila za začetke branja.


Daj mi poljubček (velike tiskane črke) Priznam, ko smo dobili tole knjigo v dar, nisem bila ravno navdušena. A ob učenju branja spreminjam svoje mnenje. Preprosti stavki, ponavljanje besed in besednih zvez bralcu začetniku precej olajšajo novo spretnost.


Nikovo jajce (David Bedford in Karen Sapp) – male tiskane črke Besede in besedne zveze se pogosto ponavljajo, kar mlademu bralcu omogoča, da z večjo samozavestjo prebere vsako naslednjo stran.


Dom za zajčka in miško (Rosalinda Kightley) – male tiskane črke

Aaaaa! V tebi je okostnjak! (Idan Ben-Barak in Julijan Frost) – velike in male tiskane črke. Knjiga bo zanmiva tako velikim kot majhnim (še ne bralcem) otrokom. Še ne bralci bodo v njej uživali, ker lahko sodelujejo v zgodbi, starejši pa zato, ker bodo lahko sami brali, prav tako sodelovali v zgodbi in še spoznali, kako je sestavljeno naše telo.

Lahko bi bilo slabše (A. H. Benjamin) – male tiskane črke

Zgodbe za lahko noč (4 ganljive zgodbe za skupno branje) – velike tiskane črke. Za bralca začetnike je primerna predvsem prva zgodba, saj so stavki na straneh napisani tako, da stojijo posamezno in otrok ne izgubi volje in poguma.


Vedno te bom vesela (Ellen DeLange in Jenny Meilihove) – male tiskane črke


Medved, kaj delaš? (Slavica Remškar) – velike tiskane črke


Kravica Katka – zbirka knjig.

– velike tiskane črke.


Erikova mala ponev (Isabelle Carrier) – male tiskane črke Zelo simpatična slikanica z zelo lepo in poučno zgodbo o Eriku, ki je bil drugačen od drugih.


Mali Leon (Linne Bie) – zbirka knjig – velike tiskane črke. Knjige so bolj primerne za malčke, a iz vidika začetkov branja je tole odlična knjiga, saj je na vsaki strani po en super preprost stavek, ki govori o stvareh, ki jih otrok pozna (Leon se umiva, Leon se oblači ...)


Deset pogumnih paglavcev (Debbie Tarbett) – velike tiskane črke. Knjiga me ni ravno navdušila, a stavki v njej so preprosti in enostavni za branje.


STRIPI: Mančkarada (zbirka stripov – Marjan Manček – velike tiskane črke) – se dobijo tudi posamezno: Brundo Rjavček, Modri medvedek


SLIKOPISI ZA MALČKE: Visoko, više, do neba (slikopisi) Mi se imamo radi Kaj boš po poklicu ti


ZVOČNA KNJIGA

Muca Copatarica

Zvočne knjige so sicer namenjene mlajšim "nebralcem", a je besedilo v njih ravno prav razredčeno in ravno prav poenostavljeno, da se lahko otrok na začetku svoje bralne poti sam brez težav prebije skozi zgodbo.


Vse najboljše! Tudi ta knjiga me ni ravno očarala, so bili pa toliko bolj navdušeni nad njo naši novi bralci. Tudi ta knjiga vsebuje kratke, preproste stavke.

835 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page