top of page
  • polzkovahisica

Montessori naredi sam - 4. del (12- 18 mesecev)



»Preden mine leto, so njegove roke polno zaposlene na različne načine, ki so zanj pravzaprav različne vrste dela: odpira in zapira omarice, predale ali škatle s pokrovom, vleče zamaške iz steklenic in jih ponovno maši, jemlje različne stvari iz smeti in jih daje nazaj. Prav s pomočjo takih naporov otrok dobiva vse več nadzora nad svojimi rokami.«

(Maria Montessori, Srkajoči um, str. 179)


Ste že opazovali (samo opazovali) kdaj enoletnika pri njegovem delu?

To malo nebogljeno bitje VES ČAS dela. Zares dela.


Njegov notranji učitelj mu ves čas šepeče na uho in otrok ga uboga. Njegove roke so ves čas zaposlene. Pravzaprav je ves čas zaposleno vso njegovo telo.

In kako lahko jaz kot mama podprem svojega otroka v njegovih notranjih naporih, da izuri svoje roke, svoje telo?


Za to ne potrebujem dragih igrač. Pravzaprav lahko zelo, zelo veliko naredim že samo s tem, kar najdem doma.


Recimo – plastenka in slamice. Plastenki samo odstranimo pokrov in poleg nje položimo slamice. Potem pa se usedemo v kot in opazujemo. 😊

Kasneje lahko pokrov privijemo nazaj in vanj zvrtamo luknjico (ravno prav veliko, da gre skoznjo slamica).






Lahko pa združimo prijetno s koristnim. Otroška kava Sippy (ječmenova mešanica) je otrokom zelo všeč, ko pa izpraznimo embalažo, pa jo lahko uporabimo za izdelavo vtikanke.


V plastičen pokrov vrežemo več majhnih okroglih lukenj, v katere lahko otrok vtika slamice ali palčke. (Pri nas so slamice več kot odlično oddelale svojo nalogo, a sem našla alternativo, ki je bolj ekološka in manj obremenjuje naravo – lesene palčke, ki sem jih kupila v Tediju – izbrala sem tiste brez grč in ostrih robov).



Lahko pa v pokrov vrežemo samo eno pravokotno režo, v katero otrok vstavlja lesene kovance ali lesene ploščice (za začetek predlagam okrogle lesene 'kovance' (ne trudite se, kartonski kovanci se ne obnesejo, saj jih otrok prehitro poje, poslini, zmečka ...).



Odlično se obnese tudi plastična embalaža za higienske robčke (nimam pojma, kje se to kupi, ker sem embalažo dobila v dar. Embalaži odstranite pokrov in otroku ponudite plutovinaste zamaške (za začetek je fino, če so večji, kasneje veljajo tudi manjši).



Tudi embalaža od Cedevite in podobnih napitkov je prav uporabna zadeva. Če odstranite tisti majhen prekrivni pokrovček, je pod njim ravno prav velika luknjica za slamico.



38 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page