top of page
  • polzkovahisica

Igra poslušanja




"A bomo danes tudi poslušali?"


Vprašanje me doleti vsakič, ko pridemo z otroki v gozd. Začelo se je pa čisto slučajno, ko smo po dolgem času (zimi) zavili v gozd in me je presunilo ptičje petje in sem želela trenutek deliti z otroki. Prosila sem jih, da zaprejo oči in čisto tiho poslušajo.


Po tem dnevu sem večkrat opazila, da med igro drug drugemu rečejo: "Zapri očke! Poslušaj!"


Pravzaprav imajo otroci radi tišino. Radi se umirijo in radi poslušajo. (Čisto v nasprotju z našim prepričanjem, mar ne!)


In zelo radi se igrajo igro poslušanja.


Lahko izdelate na primer "dežno palico" (rain stick) ali kakšne druge instrumente, ki jih prvi dan otrokom predstavite (različne vrste ropotuljic - s peskom, s kamenčki, z ajdovimi zrni), naslednji dan pa se lahko igrate igro ugibanja. Vi za hrbtom (ali pod mizo ali pod prtom ...) skrivaj "zaigrate" na "instrument", otrok pa mora ugibati, katerega ste uporabili.


Če pa nimate primernih materialov doma, ali se vam pač enostavno ne da spet nekaj čarati, pa lahko vzamete vsakdanje stvari (žlica, lesena palica, jajčna lupina (ko jo strete med rokami, poka), košček papirja, ki ga mečkate med dlanmi ...


Za poslušanje je super tudi glasbena skrinjica (če jo seveda imate).


Pri mlajših otrocih uporabimo enostavne materiale in pripomočke, ki jih otroci poznajo, pri starejših pa lahko nabor zvočnih pripomočkov razširimo (še vedno pazimo na to, da so otroku stvari poznane).


In pri starejših otrocih lahko igra poslušanja traja dlje časa, pri mlajših pa je lahko dovolj tudi samo 10 sekund.


Še najbolje pa je, da se igro poslušana igrate tam, kjer lahko slišite velik nabor naravnih zvokov - v naravi. Pomlad nam daje nešteto možnosti, da se urimo v poslušanju in na zvoke opozorimo tudi otroke (brenčanje čebel, petje ptic, šumenja listja na drevesu, šumenje trav - poleg seveda zvokov traktorja, kosilnic, laježa psa ...)







89 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page