top of page
  • polzkovahisica

Ideje za igre in dejavnosti z otroki - 2. del



Olimpijske igre


1. Plazenje pod stoli – stole (lahko so tudi različni, ni potrebe, da so enaki) postavite v vrsto (ali vijugo ali kvadrat ali ...). Označite polje, kjer otrok začne. Otrok steče do prvega stola, se uleže na trebuh in se splazi pod stolom. Nato steče/se splazi do naslednjega stola in ponovi vse od prej. Lahko tekmujete, kdo se prej splazi od stoli, lahko pa izpustite tekmovalni del. Živahna glasba bo tekmovanje še popestrila.


2. Z lepilnim trakom naredimo ovire med vrati, otrok pleza brez, da bi se dotaknil traku. Takole: https://www.facebook.com/helloWonderful/videos/2546868085601823/


3. Na strop na dolge vrvice (sukanec, volna ...) obesimo kartice različnih barv (za vsakega otroka ena barva, lahko tudi različna barva za atija, mamo in otroke). Kartice obesimo na tako višino, da jo otrok z nekaj truda lahko doseže, ne pa da je pretežko ali prelahko. Zmaga tisti, ki nabere več kartončkov (lahko pa naredite ne tekmovalno, pač vsak otrok mora pobrati vse kartončke).


4. Če imate doma veliko kartonsko škatlo, na sredo škatle naredite luknjo, poiščite eno žogo, označite polje, kjer otrok stoji, ko meče žogo. Namesto tekmovalnega duha spodbujajmo sodelovalnega duha (navijanje eden za drugega, veselje ob vsakem zadetku).

5. Naslednji predlog bi v navadnem življenju sama pospremila s hudim pogledom, ampak tokrat naj nam bo. Vsak član družine naj prinese vzglavnik (mogoče je fajn, da so vzglavniki trpežni, pa še vedno dovolj mehki, da udarci ne bolijo). Starši razložimo pravila – če so med sorojenci velike starostne razlike, opozorimo, da moramo paziti eden na drugega, da udarjamo nežno in predvsem pazimo, da iz heca ne nastane »boj in mesarsko klanje«. Ko vsak družinski član v roki drži vzglavnik (ali kakšno drugo blazino) se začne bitka. Nežna bitka.


6. Usedemo se v krog. Pozorni smo na to, da ima vsak član na nogi nogavice (ne recimo štrampeljčke). Razložimo pravila. Vsakdo si mora priboriti nogavico iz desne noge svojega levega soseda. Pri tem lahko uporabi samo svojo levo roko.


7. Maraton – postavimo tekaško progo v stanovanju (navdih sem dobila pri nekem kitajskem tekaču, ki je v času izolacije pretekel v svojem tinimini stanovanju nekaj maratonov – če je lahko on, lahko pa tudi mi, otroci bodo vsekakor navdušeni). Recimo: iz dnevne sobe, po hodniku v kuhinjo in kopalnico, ter nazaj. Lahko tekmujemo, sem pa prepričana, da bo otrokom všeč, četudi ne bomo dodali tekmovalne note.


Spodaj dodajam povezavi do bansov (obljubila sem sicer, da bom napisala, a zakaj bi pisala, če imate pa na vide-u še glasbo in besedilo in kretnje in vse). Na prvem linku je povezava do več posnetkov bansov – vsak je pospremljen z uvodno razlago, napisanim besedilom in dejansko predstavitvijo.


Na drugem linku pa je bans, ki ga zadnje čase v naši družino pogosto prepevamo in plešemo. Naj bo tudi vam v veselje.



21 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page