top of page
  • polzkovahisica

Ideje za dejavnosti in igre z otroki 1. del





Pred nami je (očitno) nekaj zanimivih dni, mogoče celo tednov. Drugačnih. In tudi napornih. Najprej zato, ker smo vsi v negotovosti, po malem (ali pa kar na veliko) prestrašeni, potem pa še zato, ker moramo biti pred otroki pogumni in ne preveč zaskrbljeni. Pa čeprav smo v resnici hudo zaskrbljeni. In kot tretje zato, ker bodo otroci vsaj štirinajst dni ves čas doma. Kar pa spet prinaša svojstvene izzive.


Da bo vsa stvar malo lažja in da ne bomo pregoreli od tuhtanja, s čim naj še zaposlimo podmladek, sem se odločila, da napišem par predlogov za dejavnosti in igre z otroki.


Obljubim, da se bom potrudila zajeti čim večji spekter (starost otrok, kraj bivanja (mesto, podeželje), ustvarjalne zaloge ...).

Da ne bo vse kar tako nametano, bom pisala ločeno – dejavnosti za v stanovanju in potem dejavnosti za zunaj. In najprej bom opisala dejavnosti z zelo malo (ali nič) pripomočki, kasneje pa dejavnosti, za katere je potrebno malo več priprav).


Najprej dejavnosti za V STANOVANJU.


Za odgovor na to vprašanje mi ni bilo treba veliko razmišljati. V pedagogiki montessori je eno izmed področij dela tudi vsakdanje življenje. In to področje vključuje dejavnosti – jah, iz vsakdanjega življenja. Umivanje rok, zlaganje brisač, brisanje mize, pomivanje posode, umivanje oken. Oblačenje in slačenje. Skrb zase, za rastline in za živali.

Pa če začnem pri dejavnostih, za katere ne potrebujemo dodatnih pripomočkov.


1. OBLAČENJE IN SLAČENJE

Zdaj, ko bomo doma, bomo imeli precej časa. In zakaj ne bi pustili otrokom, da se sami oblačijo? Dvoletnikom bo to strašno všeč (saj poznate ta slavni krik: »SAM! SAM!« Starejšim otrokom to pač ni več zanimivo, saj to obvladajo. Za njih pa lahko pripravimo košaro naših oblačil, ki so nam premajhna, ali pa so iz mode, lahko vključimo tudi pustna oblačila, mamice lahko odstopite kakšne svoje čevlje na petko, ati kakšen klobuk (a se to sploh še nosi?).


2. UMIVANJE POSODE

Zakaj ne bi po zajtrku vsak umil svoje skodelice? Če vas skrbi, da bo otrok dal preveč detergenta za posodo, pač nastavite otroško milo, ki ni tako škodljivo. Pri tem (lepo prosim) bodite pozorni na varnost otrok (žal, govorim iz lastne izkušnje). Morda je dober predlog, da organizirate pomivanje posode kar na tleh. V eno vedro nalijete vodo z detergentom (milom), v drugo vedro pa čisto vodo. Na koncu razgrnite veliko brisačo, da čisto posodo odlagajo kar na brisačo.


3. UMIVANJE OKEN – bliža se Velika noč in takrat je strašno moderno umivati okna. Vključite otroke. Spet – varnost otrok je na prvem mestu. Če so okna previsoko, lahko umivajo ogledalo ali pa v končni fazi tudi s tuš kabino bodo zadovoljni. Lahko umivajo kar z vlažno krpo, lahko pa jim ponudite tudi – joj, pozabila sem, kako se reče – strgalo (?) za okna? Pač, tista plastična ročka, da z njo odstraniš vodo s stekla. Če imate pa doma še »razpršilo«, v katero nalijete vodo, da otrok okno najprej poškropi z vodo, ste pa itak zmagali.


4. UMIVANJE MIZE

A veste, kako otroci strašno radi umivajo mizo. Ne? Tudi jaz nisem vedela, dokler nisem prišla v montessori vrtec. Vse, kar potrebujejo, je mokra krpa, lahko tudi vedro z vodo in malo mila (ni pa nujno). In pa seveda čas. Ker oni to radi zelo temeljito opravijo.


5. BRISANJE RASTLIN

Sem prepričana, da so tudi v vašem stanovanju rože. Oz. rastline. Kakršnekoli. Sicer je bolje, če so to rastline, ki imajo bolj mesnate liste (ker ne odpadejo tako hitro, če jih primeš). Na mizico (najbolje, da je to otroška nizka mizica, tako bo otroku najbolj udobno, nič hudega pa ne bo tudi če bo delal na tleh ali za veliko mizo) prineseš rastlino. Poleg rastline položiš skodelico z vodo (ni treba pretiravati) in blazinice za odstranjevanje ličil (če jih nimate doma, ni nobene panike, iz blaga (bombaža – starih brisač npr. ali odsluženih tetra pleničk) izrežeš majhne kose). Otroku pokažeš, kako prime blazinico, jo nežno potopi v vodo in jo ožme. Z eno roko nato nežno prime list rastline (ali cvet), z drugo pa še bolj nežno obriše list. Ko je blazinica umazana, jo odnese v koš, nato vzame naslednjo in ponovi postopek.


6. PRETAKANJE VODE IZ ENEGA V DRUG KOZAREC

Vse kar potrebujete, sta dva kozarca (lahko steklena, lahko plastična, lahko kovinska). Mogoče edino bodite pozorni, da se da voda lepo prelivati. Če se bojite, da bo vse mokro, lahko kozarca postavite na pladenj ali pa kar v škaf.


Vse te dejavnosti lahko delajo otroci od 1,5 let naprej. Seveda pa prilagodite njegovi starosti in interesom.




Uh, sem se razpisala. Za začetek bo. Nadaljujem še jutri z dejavnostmi v naravi.

745 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page